watusihoorn

De hoorn van het Watusi-rund kan in sommige gevallen meer dan 1,50 meter lang worden. Experimenteren met dergelijke grote exemplaren is op zich interessant, maar geeft geen realistisch beeld als men een reconstructie wil maken van de oudheid. Het exemplaar van het archeon (archeologisch themapark) is dan ook kleiner.

De hoorn van de watusi brengt een heel zwaar geluid voort. Hij werd langs de zijkant bespeeld en is afkomstig uit Afrika. In het Archeon wordt hij nog steeds zo gebruikt.

Een tweede Watusi-hoorn werd bespeelbaar gemaakt door op de ‘gewone’ manier de punt er af te halen, zodat er een opening ontstaat tot in de kelk, en zo te blazen. Deze hoorn blies veel gemakkelijker dan de hoorn met het gat op de zijkant, zo wisten de muzikanten van het Archeon zich te herinneren. Maar het exemplaar met de afgezaagde punt werd gestolen. Hoorns met blaasgaten op de zijkant zijn minder bekend dan hoorns met het blaasgat op de punt, en gezien de ervaringen van het Archeon, met blaasgaten op twee verschillende plaatsen bij twee identieke hoorns, ook minder goed bespeelbaar.

De grote hoorns van het Watusi-rund worden op Ameland en Terschelling gebruikt als blaashoorns rond Sinterklaas, bij hun eigen Sinterklaasfeest. Men spreekt dan van 'buffelhoorn'.

De Nkole-stam uit Uganda fokt een Sanga-variëteit die bekend is geworden als de Ankole. In Rwanda en Burundi is een Sanga-varieteit gefokt die we kennen als Watusi. Het gewone type Watusi-rund uit Rwanda wordt Inkuku genoemd. Daar wordt ook een variant van het Watusi-rund gehouden waarvan de hoorns zeer grote afmetingen kunnen bereiken. Deze Watusi-variant, Inyambo genoemd, wordt speciaal gehouden door de koningen en stamhoofden, hoewel sommige berichten zeggen dat deze variant vrijwel uitgestorven is. De zeer lange hoorns, waarbij 1 ½ meter per hoorn geen uitzondering is, gelden als statussymbolen. Het zijn de Watusi-runderen, die op Ameland de traditie van de ‘buffelhoorn’ gered hebben. Door het gebruik van de hoorns van deze runderen kregen de Amelander hoorns steeds meer lengte. Oorspronkelijk moet men geblazen hebben op inheems vee, met hoorns van minder lengte.