MUZIEK
<<<
 

Het Blazen
Het blazen is zwaar en vergt veel van lippen en wangen. In principe wordt er op geblazen als ware het een trompet. Omdat er geen ventielen op aangebracht zijn, kunnen alleen natuurtonen worden voortgebracht. Voordat men goed kan blazen zijn er wel een paar jaar voorbij.

Vroeger werd er in kleine groepen geblazen, maar steeds om beurten. Een boer met zijn zoons, dochters, knechten of een buur. Er wordt nooit tegelijk geblazen. De hoorn is niet te stemmen, alhoewel sommige hoorns qua toon aardig dicht bij elkaar liggen. Soms stelt een klein groepje blazers zich elders op en beantwoordt dan de roep van een andere groep.


De melodie
De “melodie” verschilt van Buurtschap tot buurtschap. Het is een wat klaaglijk geluid, maar klinkt prachtig in het zo speciale Twentse coulisselandschap. Vaak, zeker als het vriest, kun je de roep van verre horen. Het melancholische geluid klinkt dan kilometers ver. De wijze van blazen verschilt van groep tot groep, van buurtschap tot buurtschap. De blazers geven het aan elkaar door: leren blazen is leren imiteren! Sommige blazers kunnen tot zeven tonen uit de hoorn halen. Dat vergt veel lipspanning!


Periode

Het blazen van de midwinterhoorn gebeurt alleen in de periode vanaf de eerste zondag van de advent (28 november) tot de drie koningen. (6 januari)

Muziekfragmenten
De onderstaande partij is de "oalde roap". Klik op de partij of op de link om deze roep te horen. U kan ook op de andere fragmenten klikken

<<<

"oalde roap"

<<<

<<<
  Filmfragmenten
Verder zijn er nog filmfragmenten, waar u kan zien op welke manier en op welke plaatsen er meestal geblazen wordt.
 
<<<<<
 
Blazen bij de put
 
<<<<<
 
midwinterhoorn kerk te Diever
 
(Download de versie van 3,61 MB)
 
<<<<<
 
Interview met een bouwer
 
(Download de versie van 8 MB)