HOSAPHONE

 
De hosaphone is niet ontstaan uit de franse hoorn, maar een experimenteel instrument. Maar vanwege zijn vorm, toonhoogte en timbre wordt hij toch bij de hoorns gerekend
 

Ellis Workman
Hij is ergens uitgevonden in de eerste helft van de 20ste eeuw, maar op 4 Juli 1976 is Ellis Workman (Rochester Minnesota) ermee beginnen experimenteren, nadat zijn vrouw klaagde dat het dragen van zijn trompet veel te zwaar was. Hij beloofde haar dit te verlichten. Later ging Workman trompet studeren. Met het experimenteren kwam hij tot de hosaphone. Licht genoeg om mee te nemen op kampeerreizen.
 

Wat kun je doen met de hosaphone?
Je kunt onder meer het doppler-effect uitvoeren. De Hosaphone is het enige muzikale instrument, dat bekwaam is van om het doppler-effect te produceren. Dit kun je doen door de darm met de beker in, te slingeren en zo cirkelbewegingen te maken. Hoe harder je zwiert, hoe duidelijker het effect. Hoe lager de toon, hoe minder goed dit gaat.

Andere effecten kun je maken door in de darm te pitsen waardoor de lucht afgesloten wordt. Net zoals je een tuinslang in tweeën plooit waardoor er geen water meer uitkomt, kun je dit ook doen bij lucht. Zeer handig als je bijvoorbeeld wilt rap wilt spelen.

Net zoals bij een trompet kun je ook het 'wawa-effect' doen. Simpelweg door een andere trechter er omgekeerd bovenop te plaatsen. Sommige trechters hebben een gaatje om de trechter op te hangen. Als je beide trechters op die plaats met elkaar verbindt, kun je de trechters mooi boven elkaar draaien.

Ook hoorn-effecten (want het is meer een hoorn dan een trompet) kun je toepassen. Zoals bouché. Alleen moet je de juiste handtechniek zoeken.

Ik heb eens geprobeerd om met water te spelen. Maar water dat erin zit blaas je er zo weer uit en je hoort niets van het geluid. Je kunt wel je klankbeker in een kom met water doen en zo spelen, zoals Frank Zappa ooit deed met bepaalde instrumenten.

Verder ben je afhankelijk van de natuurtonen. Je kunt niet alle tonen vormen, tenzij je op de gepaste plaatsen een vingergat maakt, maar dat is behoorlijk riskant.

 

BOUW
Een plastieken darm, een mondstuk en een trechter.
Het stemmen van een hosaphone is niet zoals het stemmen van een ander instrument. Gebruik een stemvork om te stemmen. Gebruik een zakmes om de darm juist af te snijden en op toon te brengen. Let op dat u er niet teveel afsnijdt, want u kan dit niet meer opplakken! Je kan je hosaphone zo veel opkrullen als je zelf wilt, en dit eventueel verfraaien en samenhouden met lint. Hoe lang dat de hosaphone moet zijn bepaal je zelf.


eerste hosaphone
 

STEMMEN
Als je mee wilt spelen met andere muzikanten zorg je best dat hij goed gestemd staat, het oktaaf bepaal je zelf. Als de darm van de hosaphone te lang is zul je te veel moeten persen en krijg je er nauwelijks nog lucht uit. Je kunt de hosaphone ook zonder klankbeker spelen, zodat hij "muted" klinkt.

Ikzelf heb geëxperimenteerd met een darm van 1,385 meter lang, met een mondstuk van een althoorn. Je hebt dan een trompetgeluid.
De tonen die je krijgt zijn de lage do - sol - hoge do - mi - sol.

LEREN SPELEN
Er zijn geen studieboeken voor de hosaphone. De uitdaging is aan jou....

 

MUZIEKFRAGMENTEN

Codetta in C (Hosaphone en piano)

Dopller-effect

Bugler's Dream

Fanfare

The Trumpet Shall Sound