mondstukreiniger
De ideale mondstukreiniger is water met een scheutje azijn erin, dit aan de kook brengen, het mondstuk erin leggen, en dit dan een aantal minuten laten uitkoken. Het mondstuk ziet weer zo goed als nieuw
 
buizenvet
Haal de buisjes uit je hoorn, en breng een een dun laagje aan. Schuif je buizen vervolgens op en neer tot alles goed glijdt. Doe dit wel terwijl je je ventielen ingedrukt houdt, anders heb je naderhand veel last tijdens het spelen. Als je buizen er zijn ingeschoven kun je het overtollige vet verwijderen met een poetsdoek
 
olie
Olie kun je gebruiken voor je mechanisme tussen de ventielhefbomen of onder de ronde afschroefbare sierdoppen. Je kunt bij een onderhoud of bij een slecht werkende klep de olie in het mechanisme brengen, door de buizen eruit te trekken en je hoorn ondersteboven te houden, zodat de druppels olie via de buizen het mechanisme vanbinnen kunnen smeren.
 
lakpoets
Lakpoets zuivert het instrument en beschermt het tegen lichaamszweet d.m.v. een waslaagje, maar kun je beter laten aanbrengen door een instrumentenhersteller, omdat dit heel gelijkmatig moet gebeuren. Met een goed onderhoude hoorn hoef je zelfs geen lakpooets te gebruiken. Indien je een poetsdoek bij de hand hebt (bv op je schoot tijdens de repetitie) en je houdt je hoorn bij het minste vlekje zuiver, dan ziet hij er na enkele jaren nog altijd nieuw uit.
 
leertje
Een leertje op de plaats waar je je hoorn met je linkerhand vasthoudt, voorkomt afkalving van de lak dmv 'roest', die ontstaat door het vet, vocht en zweet van je handen. Een leertje voorkomt een vuile linkerhand, en het maakt je hoorn ook mooier.
 
Jaarlijks onderhoud
Eén of tweemaal per jaar kun je je hoorn een grote beurt geven. Het ideale is om ze een nachtje in bad te leggen. Doe alle onderdelen uit elkaar maar zorg wel dat je daarna je hoorn zonder problemen terug in elkaar moet steken! Voor dat je laat weken kun je met warm water en afwasmiddel alle onderdelen eens doorblazen of inwrijven. De dag daarna alles wegspelen met zuiver water, je hoorn droogwrijven met een poetsdoek, en alle onderdelen smeren.