Hoorn leren spelen

Hoorn via het internet kun je niet leren. Uitleg, illustraties en notenbalken alleen zijn niet genoeg. Via een website kun je niet de exacte techniek meegeven of kan er niet voorgespeeld worden.

Zoals je wellicht al gelezen hebt, heeft de hoorn een lange en zeer boeiende geschiedenis. De hoorn was voor componisten en dirigenten soms een doorn in het oog vanwege zijn vorm en klank, maar was tegelijkertijd niet meer weg te denken. Vanwege deze opvallende aanwezigheid werd de hoornisten dikwijls beschouwd als "de specialen."


Waarom zou je hoorn studeren?

Een hoorn is, in tegenstelling tot wat velen denken, absoluut geen uiterst luidruchtig of aartsmoeilijk instrument. Maar omdat de conditie bij een hoorn zeer snel achteruit gaat als je een tijdje niet speelt, moet je uiteraard wel de discipline aankweken om regelmatig te kunnen spelen. Kleinere aangepaste modellen (kleinere hoorns voor kinderen), electronische dempers, hoornsteunen, nieuwe onderwijsmethodes,... maken het hoornspelen soms makkelijker en boeiender. Ook jonge kinderen kunnen hoorn leren. Er bestaan aangepaste modellen die lichter zijn en niet moeilijk aan te blazen zijn.

Een hoornist heeft men overal nodig. Onmisbaar ben je haast altijd, om de eenvoudige reden dat er weinig hoornisten zijn en je nooit geweigerd zult worden, wat soms bij sommige andere instrumenten wel het geval is. Er is altijd wel ergens een orkest in de buurt die met te weinig hoornisten zit.


Lagere Graad

De lagere graad (AMV) duurt 4 jaar, maar een instrument leer je pas vanaf het 2de jaar.
In het eerste jaar hoorn wordt vooral de basistechniek van het instrument aangeleerd, dit aan de hand van korte muziekstukjes en spel-oefeningen. Er is aandacht voor een juiste ademhaling, houding, mondstand, vingerzettingen,.... De leerlingen worden sterk aangezet om zelf te experimenteren met hun instrument, en er wordt verwacht dat er 20 minuten per dag geoefend wordt. Als je met genoeg hoornisten bent in je klas, heb je vele mogelijkheden, zoals groepsopdrachten, ensembles (tweestemmig, driestemmig, vierstemmig hoornspelen), enzovoort. Tegelijkertijd blijft er aandacht voor iedere leerling individueel. Na een tijdje (enkele maanden) kan men al eenvoudige liedjes spelen, en op het einde van het eerste jaar kan men de meeste noten binnen anderhalf octaaf spelen. Men is dan in staat om met andere instrumenten samen te spelen. Ieder jaar is er een klasexamen. In het laatste jaar van de lagere graad krijg je een openbaar examen.


Middelbare Graad

De middelbare graad duurt drie jaar. De vakken in de middelbare graad hoorn zijn instrument, samenspel en AMC (algemene muziekcultuur).

Tijdens deze hoornlessen zullen de oefeningen en studies van een iets hoger niveau zijn, moet men meer toonladders spelen, wordt de klankkleur nog meer verfijnt, en de tessituur vergroot. Er wordt van je verwacht dat je thuis een half uur per dag oefent. Je krijgt meer te weten over je instrument. Eens per week krijg je samenspel, waar je met andere instrumenten in groep musiceert. Tenslotte krijg je de cursus AMC (algemene muziekcultuur). Ook hier moet je ieder jaar een klasexamen afleggen. Op het einde van de middelbare graad krijg je opnieuw een openbaar examen


Hogere Graad

In de hogere graad krijg je nog meer les dan tevoren om je hoornspel nog beter te maken. Je krijgt meer randinformatie over de hoorn (componisten, werken, spelen,...) In de cursus samenspel die je gelijktijdig volgt wordt je eventueel in kleinere groepen geleerd hoe je ook moeilijker muziek kan interpreteren met een groep. Op het einde van de opleiding moet je opnieuw een openbaar examen afleggen. Leerlingen die interesse tonen in een professionele carrière als hoornist worden hiervoor tijdens de hogere graad speciaal begeleid. Ze krijgen advies en worden door de leraar voorbereid op het ingangsexamen van een hogeschoolopleiding muziek. Deze leerlingen gaan best ook eens te rade bij andere leraars (hoornisten).


Een lijst met hoornleraars

Net zoals het feit dat je via internet geen hoorn kunt leren, is het ook onmogelijk om een lijst met hoornisten te plaatsen. Wie is er hoornleraar en wie niet? Vanaf wanneer ben je hoornleraar? De lijst zou dan elke dag aangepast moeten worden, wat onmogelijk is. wil je meer informatie over hoornisten? Zoek je een goede hoornleraar? Stuur dan een mailtje, en wij laten je graag weten bij wie je op dat moment het beste terecht kunt!