Bakkershoorn

Als er een bakker was, was er ook nog een bakker die blies, als het brood klaar was. Op de bakkershoorn dus. Iedereen kende in zijn eigen dorp aan de klank van de hoorn de boodschap die gegeven werd. Ene klank, deuren los, andere klank, brood klaar, derde klank, we moeten opdraven want de boerschap, de dorpsgemeenschap wordt bij elkaar geroepen......
<<<

Het Fries Museum in Leeuwarden is eigenaar van een bakkershoorn, met een grootste lengte over de kromming van 52 centimeter. De bakkershoorn is gemaakt van een grote runderhoorn. De punt is voorzien van een gegoten messing mondstuk. Op de bocht in de hoorn is een messing band met zaagtanden gezet. Onder het brede uiteinde zijn drie hartvormige messing plaatjes geklonken. Om het boveneinde, het brede uiteinde van de hoorn, zit een brede messing band, voorzien van een tandrand. Op het gladde bovenstuk van deze rand staat ingegraveerd: ‘VRIS VT GESOPEN 1634', gevolgd door enig krulornament. Deze 17e eeuwse bakkershoorn werd het laatst gebruikt door bakker Jan van de Steeg in Sneek, die hem later aan het museum schonk. Aan de hoorn heeft een ketting gezeten, om hem op te hangen. De ketting ontbreekt.

<<<<<<
Ook in het Zuiderzeemuseum te Enkhuizen bezit men sinds 21 januari 1965 een bakkershoorn, vervaardigd van een runderhoorn, uit 1614. Deze hoorn heeft een lengte van 40 centimeter en een grootste diameter van 9,5 centimeter. In de hoorn zijn een windroos en de stadswapens van Enkhuizen en Amsterdam uitgesneden, en de tekst: "Anno 1614, Cornelis Ghrit Soon van Noorthuysen het welke leidt benorden Enckhuysen". Hij is afkomstig uit de particuliere collectie van een te Nes woonachtige amateur-historicus. Men vermoedt dat de hoorn oorspronkelijk het bezit was van een bakker uit de omgeving van Enkhuizen, die hem gebruikt heeft om de klanten er op te wijzen dat het vers gebakken brood klaar was, en dat de hoorn later in handen van de Amelanders is geraakt. Aldaar werd hij het laatst gebruikt tijdens het lokale Sinterklaasfeest, waarbij de mannen op data rond Sinterklaas verkleed en vermomd, blazend op grote hoorns over straat gaan. De hoorn heeft deel uitgemaakt van diverse tentoonstellingen in het Zuiderzeemuseum.
<<<

Het Zuiderzeemuseum bezit eveneens een zeer platte bakkershoorn. De runderhoorn heeft een lengte van 31 centimeter en wordt geblazen met een koperen monstuk. De brede kant van de hoorn is afgewerkt met een gekartelde versiering. Aan de zijkant vinden we een opgewerkte versiering met een gat voor het bevestigen van een touw om de nek. De hoorn werd 1 november 1950 verworven en men schat dat de hoorn tussen 1850 en 1900 vervaardigd is.

Een bakkershoorn in Nederland was nooit langer dan die 75 centimeter, omdat de oorspronkelijke Nederlandse stieren gewoon geen langere hoorns hadden.

De bakker van de hoek die heeft vannacht geblazen, de vellen van de broek die hangen voor de glazen". De bakker blies in vroeger tijden op een bakkershoorn, om aan te geven dat het brood gaar was. De mensen wisten dan, dat het brood te koop was.